Hamburger też może być zdrowy
Kto nie lubi fast foodów, a zwłaszcza soczystych hamburgerów? Niestety, jest to nie tylko pyszna, ale i bardzo kaloryczna oraz niezdrowa potrawa. Na szczęście nie zawsze. Owszem, należy zrezygnować z hamburgerów sprzedawanych w tak zwanych fast foodach, ale zamiast tego można w domowych warunkach wykonać jego zdrowy i wcale nie gorszy w smaku odpowiednik.
Najważniejsze,by zgromadzić zdrowe składniki – mięso wołowe, warzywa (najlepiej z własnej działki bądź z bazarku), bułka (najlepiej z własnego wypieku lub przynajmniej z pełnego ziarna, orkiszowa, owsiana itp.), ser żółty oraz swój ulubiony sos/ketchup itp. (choć najzdrowiej jest wykonać własny sos, np. na bazie jogurtu naturalnego). Mięso należy zmielić i uformować z niego płaskie kotlety (takie jak do hamburgerów). Te kotlety – odpowiednio doprawione do smaku – grillujemy lub smażymy na beztłuszczowej patelni. Pamiętaj, by przed nakładaniem produktów bułkę lekko podpiec w piekarniku – by była chrupiąca. Tak wykonany hamburger będzie smaczny, a jego konsumpcja okaże się wolna od wyrzutów sumienia.