Słodycze – czy dobre dla zdrowia?
Słodycz towarzyszą nam od dziecka – trudno im się oprzeć i stanowią olbrzymią pokusę dla każdego, bez względu na wiek. Spożywanie słodyczy nie jest jednak nieuzasadnione – posiadają one liczne węglowodany. Warto wiedzieć, iż cukry te są niezbędne dla naszego organizmu do tworzenia energii. Warto wybierać takie słodkości, które pozwolą na uzupełnienie cennych węglowodanów, ale nie spowodują nagłego wzrostu wagi naszego ciała. Jakie produkty powinniśmy wybierać? W pierwszej kolejności warto sięgać po warzywa i owoce. Produkty te posiadają cukry proste, które szybko zostają rozłożone i przetworzone na energie. Słodkości możemy tworzyć samodzielnie na bazie produktów posiadanych w domu – wystarczy odrobina kreatywności! Ciasteczka orkiszowe z dodatkami suszonych owoców, ciasta na bazie zdrowych, pełnoziarnistych mąk z dodatkiem miodu – to tylko niektóre propozycje, które znajdziemy w poczytnych książkach kucharskich dla osób pragnących być „fit”. Warto również wybierać słodkości takie jak suszone owoce: daktyle, morele, żurawinę.