Podstawy zdrowego odżywiania
Po przekąski wielu sięga z wielką ochotą. Co więcej, często ma się poczucie, że wręcz nie sposób im się oprzeć, ponieważ poprawiają samopoczucie. Jednak takie podejście, zwłaszcza do słodyczy czy tłustych potraw, może być błędne. Owszem, na chwilę być może poprawią nastrój. Jednak będzie to moment, a potem poczuje się chęć na dokładkę. Dotyczy to zwłaszcza produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Jedzenie ich w zbyt dużych ilościach może być wręcz niebezpieczne dla zdrowia. Tymczasem prozdrowotny styl życia zakłada świadome podejście do spożywanych produktów. Takich, które zapewnią organizmowi dostęp do niezbędnych mu składników odżywczych. A jednocześnie będą na długo hamowały głód. Podstawą zdrowego odżywiania są z pewnością warzywa. Im mniej przetworzone, tym lepiej. Poza tym owoce oraz produkty pełnoziarniste. Obok rodzajów jedzenia równie ważne pozostają pory jego spożywania. Najlepiej jeżeli posiłki je się codzienne w podobnych godzinach. Unikanie przekąsek, które są często pustymi kaloriami, to już spora część sukcesu.