Sushi – czy zdrowe?
Sushi szturmem podbiło serca pracowników korporacji, jak również wszystkich miłośników nietypowego, oryginalnego jedzenia. Sushi przywędrowało do Polski z dalekiej Japonii, gdzie tradycja przygotowywania tego prostego dania sięga setek lat wstecz. W Japonii sztuka tworzenia sushi przekazywana jest ściśle określony sposób. Mistrzowie sushi tworzą wyjątkowe połączenia, które podbijają serca i podniebienia smakoszy. Czy sushi jest zdrowe? Przede wszystkim warto wymienić składniki sushi – klasyczne sushi składa się ze świeżej, surowej ryby, odpowiednio dobranego, ugotowanego ryżu oraz płatów suszonych alg. Świeża ryba jest dla Japończyków kwintesencją zdrowia – posiada wiele cennych minerałów oraz witamin, dostarcza kwasy tłuszczowe omega Sushi to jednak również wartościowy ryż, który stanowi podstawę żywienia w Azji. W tym wypadku ryż jest tu sycący, a jego rolą jest podkreślanie smaku ryby. Sushi może posiadać wiele dodatków, głównie surowych oraz naturalnych – najczęściej jest to ogórek, kiełki, pasta wasabi. Wszystko to świeże i zdrowe.