Warzywne dania na parze – czy zdrowe?
Warzywa to jedne z najbardziej wartościowych produktów spożywczych, które powinny znajdować się na naszych talerzach każdego dnia, bez względu na porę czy rodzaj posiłku. Warzywa dostarczają cennych witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warzywa spożywamy najczęściej w formie sałatek czy surówek, chętnie jednak poddajemy je również obróbce termicznej. Czy jednak gotowane warzywa zapewniają nam taki sam poziom witamin jak warzywa świeże? Zdecydowanie nie. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż nawet niewielkie podniesienie temperatury warzywa sprawia, iż traci on wiele cennych składników odżywczych. Wiele osób uważa, iż gotowanie na parze pozwala na zachowanie tych składników – nie jest to jednak prawdą. pomimo, iż w przypadku gotowania na parze warzywa nie dotykają gotującej wody, są one poddawane wysokiej temperaturze za sprawą pary. Ta sytuacja sprawia, iż warzywa również poddawane są silnej obróbce i tracą cenne składniki odżywcze. Warto więc zastanowić się nad tym sposobem przygotowywania posiłków.