Zdrowotne korzyści pieprzu
Korzyści zdrowotne wynikające z pieprzu czarnego są liczne. Przede wszystkim można tutaj mówić o walorach względem układu trawiennego, które wynikają z tego iż pieprz ten stymuluje kubki smakowe, co zwiększa ilość kwasu solnego w żołądku. Ten dodatkowy kwas solny poprawia trawienie pokarmu po dotarciu do żołądka. Jest to jedna z najważniejszych cech pieprzu. Ten wzrost kwasu jest skuteczny również, jeśli chodzi o zmniejszanie ilości gazów w jelitach, obniżając kłopotliwy efekt uboczny nadmiernego ich wydalania. Jest też dobry w zapobieganiu zaparciom i zgadze. Ze względu na swoją zdolność do eliminowania obecności bakterii w żołądku, pieprz jest również znany jako środek przeciwbakteryjny. Pieprz czarny jest też bogaty w przeciwutleniacze, skutecznie reguluje ciśnienie krwi i tętno z racji tego, iż zawiera wysoki poziom potasu. Pieprz ten ma w sobie także dużo żelaza, co ma zasadnicze znaczenie w wytwarzaniu zdrowych komórek krwi. Poza tym zawiera witaminy A i witaminy C, które są również bogate w inne przeciwutleniacze, takie jak karoteny.